Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/millenni/public_html/voluntarinlume/wp-includes/shortcodes.php on line 92
Schimburi de tineri | Voluntar in Lume

Schimburi de tineri

Actiunile 1.1 si 3.1 din cadrul programului “Tineret in Actiune” sunt reprezentante de Schimburile de tineri.

Ce reprezinta un Schimb de tineri

Un Schimb de tineri este un proiect care aduce impreuna grupuri de tineri din doua sau mai multe tari, oferindu-le posibilitatea de a discuta si dezbate diverse teme, invatand, in acelasi timp, ceva despre tarile si culturile celorlalti. Un Schimb de tineri se bazeaza pe un parteneriat transnational intre doi sau mai multi promotori (organizatii, asociatii) din diferite tari.

In functie de numarul de tari implicate, un Schimb de tineri poate fi bilateral (implicand doua organizatii partenere din doua tari), trilateral (implicand trei organizatii partenere din trei tari) sau multilateral (implicand mai multe organizatii din mai multe tari).

Ce NU este un Schimb de tineri

 • calatorie de studii cu scop academic
 • activitate de schimb care are ca scop obtinerea de profit financiar
 • activitate de schimb care pot fi inclusa in categoria turism
 • festival
 • calatorie de vacanta
 • curs de limba straina
 • turneu de spectacole
 • schimb scolar
 • competitie sportiva
 • intalnire statutara a organizatiilor
 • intrunire politica
 • tabera de munca

In cadrul unui schimb de tineri, cei implicati au sansa sa isi dezvolte unele abilitati si competente practice prin desfasurarea in comun cu alte persoane, sa cunoasca alte tari si alte culturi. Cele invatate sunt mentionate in cadrul Certificatului Youthpass pentru fiecare participant in parte.

Compunerea grupurilor nationale de participanti

Schimb Bilateral de tineri: minimum 8 participanti per grup (in afara liderului de grup).

Schimb Trilateral de tineri: minimum 6 participanti per grup (in afara liderului de grup).

Schimb Multilateral de tineri: minimum 4 participanti per grup (in afara liderului de grup).

Fiecare grup national trebuie sa aiba cel putin un lider de grup. Acesta este o persoana adulta ce insoteste grupul care participa la un Schimb de tineri si care asigura procesul efectiv de invatare, protectia si siguranta. Totodata, are in vedere aspectele de ordin administrativ si logistic, asigura pregatirea participantilor inainte de proiect si comunicarea cu ceilalti membri ai grupului in toate fazele de implicare in cadrul proiectului. Liderii de grup ce vor insotii grupurile de tineri participanti intr-un Schimb de Tineri vor avea experienta in lucrul cu tinerii.

Cine poate participa intr-un Schimb de tineri

In cadrul unui Schimb de tineri pot participa persoane cu varsta intre 13 si 25 de ani, rezidenti legali intr-o tara participanta in Program (pană la 20% dintre participanti pot avea varsta cuprinsa intre 25 si 30 de ani – in relatie cu acest aspect, va rugam sa ne contactati in prealabil, precum si in cazul in care sunteti minor(a).

Durata unui Schimb de tineri

Un astfel de proiect poate sa se desfasoare pe parcursul a 6 pana la 21 de zile, exclusiv zilele de calatorie.

Unde se poate desfasura un Schimb de tineri

 • tarile participante in program (statele membre UE + tarile membre ale AELS: Elvetia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si statele candidate: Croatia si Turcia)
 • tarile partenere din vecinatatea UE (Europa de Est si Zona Caucazului, tarile din zona bazinului mediteranean si Europa de Sud-Est)

Recunoasterea participarii intr-un Schimb de tineri – Certificatul Youthpass

Orice persoana care a participat intr-un proiect Schimb de tineri are dreptul sa primeasca un certificat Youthpass care descrie si valideaza experienta de invatare non-formala si informala dobindita in cadrul proiectului (rezultatul procesului de invatare). Mai mult decat atat, Youthpass-ul va fi considerat ca un proces de constientizare, reflectie si documentare a invatarii pe parcursul diferitelor etape ale proiectului.

Facilitati asigurate

 • transport international (70%)
 • transport local
 • cazare
 • masa
 • pregatire, formare si reintegrare
 • acces la activitati
 • asigurare medicala
 • viza (daca e cazul)
 • vaccinari (daca e cazul)

Nota! O parte din aceste cheltuieli sunt acoperite prin intermediul programului “Tineret in Actiune” – Actiunea 1.1 – Schimburi de tineri (din cadrul bugetului fiecarui proiect), iar celelalte sunt acoperite de catre participanti in functie de locatia, durata, tipul activitatilor din cadrul fiecarui proiect. Va rugam sa consultati descrierea fiecarui proiect disponibil pentru cunoasterea cuantumului sumei necesare a fi acoperita de catre fiecare participant in parte in functie de proiectul in care doreste sa participe.

Consulta Indrumarul de aplicare, pregateste-ti Formularul de aplicare si inscrie-te in baza noastra de date (prin transmiterea formularului de aplicare intr-un e-mail la urmatoarea adresa: project.mc@gmail.com). Odata inscris, iti poti completa CV-ul si Scrisoarea de motivatie pentru schimbul de tineri in cadrul caruia doresti sa participi si trimite pe adresa: projectinfo.mc@gmail.com pana la termenul limita specific fiecarui proiect in parte.

Atentie! Va rugam sa specificati in subiectul mesajului urmatoarele aspectele: numele si prenumele aplicantului, proiectul pentru care aplicati si tipul proiectului. Ex. aplicatie Ion Popescu – stagiu de voluntariat in Altamura, Italia. De asemenea, va rugam sa trimieteti aplicatia formata din CV si Scrisoare de motivatie de forma urmatoare: CV – Ion Popescu.doc/docx si Scrisoare de motivatie – Ion Popescu.doc/docx.

Din cauza mesajelor numeroase pe care le primim va rugam sa aveti in vedere aceste aspecte mentionate mai sus pentru ca aplicatia voastra sa fie luata in considerare.

Iti multumim si te asteptam!

9 Comments

 1. spatariu vasile says:

  Buna ziua ,
  As dori sa aflu cateva detalii despre o eventuala misiune in Turcia…M-ar interesa o misiune de voluntariat pe o perioada indelungata.In acest sens as dori sa stiu in ce conditii pot efectua un astfel de voluntariat .Va multumesc !

 2. Cristi says:

  As dori sa ma inscriu si eu intr-un stagiu de voluntariat. Sa particip. Ce pasi trebuie sa urmez?

 3. Anca says:

  Buna, as dori sa stiu ce anume vom face pe parcursul acestui proiect, adica vom comunica cu alti tineri de alte etnii si religii, vom vorbi despre tarile noastre sau lucruri de genul?

 4. Marius says:

  Hey!

  As vrea sa stiu si eu daca este sau or sa fie in curs de desfasurare schimburi bilaterale, tri sau multi. Si daca sunt in ce tari si ce perioada:)

  Mulumesc

  • Andreea Sida says:

   Buna Marius,

   De indata ce vom avea astfel de tipuri de proiecte, vor fi postate in cadrul website-ului.

   Urmareste-ne periodic.

   Andreea

 5. Porst Andreea says:

  Buna ziua ,
  As dori sa aflu cateva detalii despre o eventuala misiune in Congo…M-ar interesa o misiune de voluntariat pe o perioada de 1 an.In acest sens as dori sa stiu in ce conditii pot efectua un astfel de voluntariat .Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns la adresa mea de mail.
  Cu cordialiate ,
  Andreea Porst

 6. alexandra says:

  As dori sa stiu mai multe detalii . multumesc.

  • Andreea Sida says:

   Salut Alexandra,

   Te rog sa ne spui ce anume doresti sa aflii, ce intrebari sau neclaritati ai pentru a`ti putea raspunde.

   Multumim,
   Andreea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

„Voluntar in Lume” este o platforma care intentioneaza sa promoveze in randul tinerilor oportunitatile valabile la nivel international in domeniul voluntariatului, astfel ca cei interesati de astfel de oportunitati sa aiba posibilitatea de a fi informati si de a li se oferi consultanta, de a fi sprijiniti in completarea candidaturii, de a fi sustinuti in procesul de pregatirea necesara ca voluntar precum si asistanti pe intreg parcursul perioadei de desfasurare a proiectelor in care se vor implica si ulterior prin reintegrarea in comunitatea locala, implicare in alte tipuri de activitati, sprijinirea in accesarea pietei muncii etc.

Fii Voluntar in Lume!

Transmite-ne un e-mail la sending.mc@gmail.com, cauta-ne pe Facebook (grup Voluntar in lume) sau inscrie-te in grupul intern voluntarinlume@googlegroups.com. Te asteptam!

Proiecte disponibile

Ne sustin

Ce cred altii despre EVS

"EVS in Bulgaria? Da, EVS in Bulgaria, EVS in Serbia, EVS in Turcia, EVS in orice alta tara pentru ca merita. Merita sa descoperi, merita sa te descoperi, merita sa traiesti momente unice, si mai ales, merita sa cunosti oameni diferiti dar totusi la fel ca tine. Pentru mine acest EVS a fost o experienta de care nu mai avusesem parte, o perioada cu totul noua, in care am invatat sa ma integrez in noi medii, sa fiu ”in pas” cu schimbarea. Pot spune ca intr-un proiect de acest gen fiecare zi iti aduce ceva nou, din care inevitabil ai de invatat. Fie ca este vorba despre arta de a gati a bulgarilor, interesul colegilor turci si sarbi de a ne invata cate ceva din limba turca si respectiv sarba, am castigat cunostiinte si informatii. Chiar si prieteni. Iar acesta cred ca este cel mai important lucru!" - (Andreea Galatanu - fost voluntar EVS in Bulgaria)

Cum ti se pare noul site?

View Results

Loading ... Loading ...